top of page
Search
  • Writer's pictureKristina Valkauskienė

Apie perfekcionizmą

“Turiu viską atlikti tobulai, negaliu klysti”, “kad ir kiek stengčiausi, man vis atrodo negana”, “turiu nepriekaištingai atrodyti” - tai frazės, kurias tenka dažnai girdėti iš klientų, kurie kreipiasi dėl depresijos, nerimo, žemos savivertės, santykių ir kitokių problemų. Prie jų visų stipriai prisideda, o kartais ir jų priežastis yra perfekcionizmas. Šis bruožas paprastai formuojasi vaikystėje, štai keli tai lemiantys veiksniai, kuriuos tenka matyti praktikoje: 

  • sąlyginė tėvų meilė, kai vaikas jaučiasi labiau mylimas tada, kuomet atitinka aplinkinių keliamus standartus, pvz gauna tik aukščiausius pažymius, laimi konkursuose, nepriekaištingai elgiasi, atrodo, tobulai susitvarko kambarį ir pan. Jei vaikystėje, gavę pažymį 9, išgirsdavote nusivylusių tėvų klausimą: “kodėl ne 10?”, labai didelė tikimybė, kad turėsite perfekcionizmo. Tai jokiu būdu nereiškia, kad neturime vaiko skatinti siekti rezultatų, svarbiausia, kad jis jaustųsi vienodai mylimas nepriklausomai nuo to, ką padarė ir ko ne. 

  • vaikų lyginimas tarpusavyje (“tavo sesė jau penkerių metų skaitė, o tu….”, “ar buvo klasiokų, kurie gavo geresnį pažymį už tave?”), kitų žmonių aukštinimas ar menkinimas vaiko akyse (“kaip baisiai ta kaimynė atrodo, kiek svorio priaugo”).

  • sau labai aukštus standartus keliantys tėvai, seneliai ar kiti augant svarbūs žmonės, iš kurių vaikas mokosi, kaip reikia elgtis, mąstyti.

  • patiriamas fizinis ar emocinis smurtas, kai vaikas nuolat jaučiasi blogas, kritikuojamas, žeminamas ir tai ilgainiui tampa jo vidiniu kritiku, kuris verčia tapti “geresniu”.

Perfekcionizmas turi ir savo teigiamų pusių - itin aukštus standartus sau keliantys žmonės dažnai būna labai vertinami darbuotojai, gali daug pasiekti karjeroje, tačiau svarbu įvertinti, ar tobulumo siekimo kaina nėra per didelė, ar tai nepareiklauja per daug energijos, ar netampa vieninteliu gyvenimo tikslu. Dažnai perfekcionizmas susijęs su nuolatiniu nerimu ir nepasitenkinimu savimi, kas labai trukdo džiaugtis gyvenimu. Tai gali išsekinti mus fiziškai - visur siekdami 100 procentų jaučiamės nuolat pavargę, neišsimiegoję, įsitempę, kas gali tapti rimtesnių sveikatos problemų priežastimi. Kai žmogus siekia įsivaizduojamo kūno tobulumo, baudimas savęs sportu, atsiradę valgymo sutrikimai gali privesti net prie pavojaus gyvybei. Perfekcionizmas neišvengiamai veikia ir mūsų santykius. Gali būti, kad mes negalėsime pasitikėti kitais žmonėmis, nes niekas kitas negali padaryti taip gerai, kaip aš, ir viską nuolat darysime už kitus. Dažnai tie, kurie labai reiklūs sau, būna reiklūs ir kitiems, o tai gali neigiamai veikti tiek santykius su bendradarbiais, tiek su partneriu, vaikais.

Būna, kad perfekcionistai išsikelia sau tokius didelius tikslus, kad jie atrodo nepiasiekiami ir tada žmogus apskritai nuleidžia rankas - jei negaliu padaryti tobulai, geriau nedarysiu išvis. Perfekcionizmas gali mus ne tik stumti į priekį, bet ir stabdyti. 

Jei manote, kad esate perfekcionistai, kviečiu patyrinėti, kokį poveikį tai turi jūsų gyvenimui, gal pats laikas būtų permąstyti savo vertybes, prioritetus ir mokytis priimti save, patikėti, kad ESU VERTINGAS ŽMOGUS BE JOKIŲ SĄLYGŲ, VISKAS SU MANIMI YRA GERAI.

Ar jums būdingas perfekcionizmas? Kaip tai veikia jūsų gyvenimą? 



4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page